Офіційна сторінка дитячої амбулаторії «Педіатр Плюс»
+38 (095) 717 70 48, +38 (097) 708 64 67, +38 (093) 535 85 42

Краснуха

розділ: Дитячі інфекційні захворювання,   дата: 11.04.2021,   автор: І.П. Пасічник за матеріалами www.mayoclinic.org      

Краснуха - це контагіозна вірусна інфекція, добре відома за її характерною червоною висипкою. Також її називають німецький кір або триденний кір. Хоча ця інфекція і може проявлятися легкими симптомами або навіть їх відсутністю у більшості людей, але вона може викликати серйозні проблеми і ускладнення у ще ненароджених діток, матері яких заразилися під час вагітності.

Краснуха - це зовсім відмінний від кору тип захворювання, але ці дві хвороби мають деякі схожі симптоми, в тому числі червону висипку. Краснуха викликається іншим вірусом, менш заразлива і протікає легше, ніж кір.

Вакцина КПК (кір, краснуха, паротит) - є дуже ефективною для профілактики краснухи.

У багатьох країнах краснуха є дуже рідкісним або навіть «неіснуючим» захворюванням. Однак, так-як вакцина не використовується повсюдно, вірус як і раніше викликає серйозні проблеми і ускладнення у немовлят, матері яких захворіли на краснуху під час вагітності.

Симптоми

Ознаки та симптоми краснухи часто важко диференціювати, особливо у дітей. Вони з'являються через два-три тижні після контакту з вірусом. Зазвичай вони тривають від одного до п'яти днів і можуть включати:

• лихоманку

• головний біль

• закладеність носа або нежить

• кон'юнктивіт і почервоніння очей

• збільшені болючі потиличні, заднєшийні і привушні лімфатичні вузли

• дрібну рожеву висипку, яка починається на обличчі і швидко поширюється на тулуб, а потім на руки і ноги, а потім згасає в тій же послідовності

• біль в суглобах, особливо у молодих жінок.

Коли звернутися до лікаря

Зверніться до лікаря, якщо у вас є підозри, що ви або ваша дитина могли контактувати з інфікованою на краснуху людиною, або якщо у вас або вашої дитини є вищевказані ознаки і симптоми.

Якщо ви плануєте завагітніти, перевірте свою карту щеплень, щоб бути впевненою, що ви були щеплені вакциною КПК. Якщо ви вагітні і захворіли на краснуху, особливо в першому триместрі, вірус може викликати смерть або серйозні вроджені дефекти у плоду, що розвивається. Захворювання на краснуху під час вагітності - є основною і частою причиною вродженої глухоти. Тому, найкращим для вас, буде зробити щеплення, якщо ви не щеплені, перед плануванням вагітності.

Якщо ви вагітні, найімовірніше, ви пройдете плановий скринінговий тест імунітету до краснухи. Якщо ж ви ніколи не отримували вакцину від краснухи, і вважаєте, що можливо ви були заражені вірусом краснухи, негайно зверніться до лікаря. Спеціальний аналіз крові допоможе визначити чи є у вас імунітет до цього захворювання.

Причини

Краснуха викликається вірусом, який передається від людини до людини. Він може передаватися при кашлі або чханні інфікованої людини. Також, він може передаватися при прямому контакті з виділеннями з дихальних шляхів інфікованої людини. Він також може передаватися від вагітних жінок до плоду через кровотік.

Людина, яка заразилася вірусом краснухи, заразна протягом одного-двох тижнів до появи висипу і приблизно протягом одного-двох тижнів після його зникнення. Заражена людина може поширювати хворобу до того, як зрозуміє, що у неї вона є.

У багатьох країнах краснуха зустрічається дуже рідко, тому що більшість дітей проходять вакцинацію від цієї інфекції в ранньому віці. У деяких частинах світу вірус все ще активний. Про це слід пам'ятати перед тим, як їхати за кордон, особливо, якщо ви вагітні.

Ускладнення

Краснуха – зазвичай протікає легко. Одного разу перехворівши на краснуху, у вас зазвичай з'являється довічний імунітет. У деяких жінок, які перехворіли на краснуху, спостерігається артрит пальців, зап'ястя і колін, який зазвичай триває близько одного місяця. У рідкісних випадках краснуха може викликати отит або запалення головного мозку (енцефаліт).

Однак, якщо ви вагітні і захворіли на краснуху, наслідки для вашої майбутньої дитини можуть бути дуже серйозними, а в деяких випадках - летальними. Приблизно у 80% немовлят, народжених від матерів, які перехворіли на краснуху протягом перших 12 тижнів вагітності, розвивається синдромом вродженої краснухи. Цей синдром може викликати один або кілька вад розвитку:

• затримка росту

• катаракта

• глухота

• вроджені вади серця

• дефекти інших органів

• вади центральної нервової системи і обмеження інтелектуальних можливостей

Найвищим ризиком для плода є перший триместр, але і в більш пізніх термінах вагітності - це також небезпечно.

Профілактика та лікування

Вакцина проти краснухи зазвичай знаходиться в складі комбінованої вакцини проти кору, краснухи та паротиту (КПК). Лікарі рекомендують робити дітям вакцину КПК у віці від 12 до 15 місяців, а потім повторно у віці від 4 до 6 років - до надходження в школу. Особливо важливо, щоб дівчатка були вакциновані для запобігання інфікування краснухою під час майбутніх вагітностей.

Новонароджені діти у жінок, які отримали вакцину або вже мають імунітет, зазвичай захищені від краснухи протягом шести-восьми місяців після народження. Якщо дитині при якихось обставинах потрібен захист від краснухи до 12-місячного віку - наприклад, при певних зарубіжних поїздках, - вакцину можна зробити не раніше 6 місяців. Але дітям, які отримали вакцину на ранніх етапах, все одно необхідно вакцинуватися в рекомендованому віці пізніше.

Широко обговорювалися побоювання з приводу можливого зв'язку між вакциною КПК і аутизмом. Однак множинні звіти Американської академії педіатрії, Національної академії медицини і Центрів по контролю і профілактиці захворювань говорять про відсутність науково-доведеного зв'язку між вакциною КПК і аутизмом.

Лікування симптоматичне, специфічної терапії немає.

Чи потрібна Вам вакцина КПК?

Вам не потрібна вакцина, якщо:

• ви отримали дві дози вакцини КПК після 12 місяців

• ваш результат аналізу крові показує, що у вас є імунітет до вірусів кору, краснухи та паротиту

• ви народилися до 1957 року. Жінки, що народилися до 1957 року, не потребують вакцинації, якщо вони були щеплені проти краснухи або якщо у них позитивний результат тесту на імунітет до краснухи

Вам слід зробити вакцину, якщо ви не відповідаєте перерахованим вище критеріям і:

• ви невагітна жінка дітородного віку

• ви відвідуєте коледж, професійно-технічне училище або середню школу

• ви працюєте в лікарні, медичному закладі, дитячому садку або школі

• ви плануйте поїздку або подорож за кордон.

Вакцина не рекомендується для:

• Вагітних жінок або жінок, які планують завагітніти протягом наступних чотирьох тижнів.

• Люди, у яких були важкі алергічні реакції на желатин, антибіотик неоміцин або попередню вакцину КПК.

Якщо у вас рак, захворювання крові або інше тяжке захворювання, або ви приймаєте ліки, що впливають на вашу імунну систему, обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікуючим лікарем, перш ніж робити вакцину КПК.

Якщо ви заразилися краснухою, ви можете допомогти убезпечити друзів, родину і колег, розповівши їм про своє захворювання. Якщо ваша дитина хворіє на краснуху, повідомте про це шкільного або дит. садочкове керівництву.

Побічні ефекти вакцини

У більшості людей відсутні будь-які побічні ефекти від вакцини. Приблизно у 15% людей підвищується температура в період між 7 і 12 днями після вакцинації, і приблизно у 5% людей проявляються не значні висипання. Підлітки і дорослі жінки можуть відчувати тимчасову болючість в суглобах або їх скутість після вакцинації. Менше 1 з одного мільйона вакцинацій викликають важку алергічну реакцію.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rubella/symptoms-causes/syc-20377310