Офіційна сторінка дитячої амбулаторії «Педіатр Плюс»
+38 (095) 717 70 48, +38 (097) 708 64 67, +38 (093) 535 85 42

Поширені міфи про вакцинацію від COVID-19

розділ: Коронавірус,   дата: 18.09.2021,   автор: Буренок А.С. лікар-педіатр      

Міф:Ви можете захворіти на COVID-19 від вакцини.

Правда: Вакцини від COVID-19 не містять живий вірус, тому ймовірність того, що ви заразитеся COVID від вакцини, не існує. Живі вакцини, такі як вакцина проти поліомієліту, містять ослаблену форму вірусу, і в дуже рідкісних випадках це може викликати хворобу.

Міф: Вакцини, створені на основі мРНК, змінюють вашу ДНК.

Правда:Деякі вакцини від COVID-19 створені на основі мРНК. Це означає, що вони містять матричну (інформаційну) рибонуклеїнової кислоту. Після введення вона поглинається клітинами людини, але не проникає в ядро клітини, в якому міститься вся ваша ДНК. мРНК несе в собі інструкції для клітин, спрямовані на створення «шипоподібних» білків, що виглядають так само як і ті, які розташовані на поверхні вірусу SARS-CoV-2, що викликає COVID-19. Коли на поверхні клітин з'являються такі шипоподібні білки, ваш організм розпізнає їх як сторонніх і виробляє імунну реакцію, що включає створення антитіл, які протидіють цьому конкретному шипоподібному білку.

Міф:Вакцини небезпечні, так як їх занадто швидко винайшли.

Правда: Дослідження вакцин проти Covid19 було прискорене за рахунок оновлених технологій, так як і рішення про запуск комерційного виробництва до того, як Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (США) дозволило вакцини для екстреного використання. Але фахівці почали використовувати технологію спайкового білка 20 років тому під час епідемії SARS в пошуках вакцини.

Міф:Природний імунітет сильніше ніж поствакцинальний.

Це частково неправда. Природний імунітет не завжди тримається довше ніж придбаний після вакцинації, це залежить від збудника. Дослідження демонструє, що COVID вакцини забезпечують більш тривалий захист, ніж перенесене захворювання.